چاق ، سیگاری ، چرچیل (1)
چاق ، سیگاری ، چرچیل (1) + وینستون چرچیل
چاق ، سیگاری ، چرچیل (1)
تهیه کننده : محمود کریمی
منبع : راسخون
منبع : راسخون
وینستون چرچیل |
|
|
|
تولد |
۳۰ نوامبر ۱۸۷۴ |
مرگ |
صبح یکشنبه ۲۴ ژانویه ۱۹۶۵ |
نام دیگر |
سر وینستون لئونارد اسپنسر چرچیل |
جوایز دریافتی |
جایزه نوبل ادبیسال ۱۹۵۳ |
ملیت |
بریتانیایی |
همسر |
کلمنتین چرچیل |
فرزندان |
دیانا , راندلف , سارا توچت-جسون , ماریگولد , مری سوامس |
والدین |
«لرد راندولف چرچیل» |
پیشه |
نویسنده وسیاستمدار |
نقشهای برجسته |
نخست وزیر بریتانیا |
امضاء |
|
سر وینستون لئونارد اسپنسر چرچیل (به انگلیسی: Sir Winston Leonard Spencer-Churchill) (تولد: ۳۰ نوامبر ۱۸۷۴ - درگذشت: ۲۴ ژانویه ۱۹۶۵) سیاستمدار و نویسندهٔ بریتانیایی است که بین سالهای ۱۹۴۰ تا ۱۹۴۵ یعنی در طول جنگ جهانی دوم و بار دیگر بین سالهای ۱۹۵۱ تا ۱۹۵۵ نخست وزیر بریتانیا بود. او افسر ارتش بریتانیا نیز بود. چرچیل جایزه نوبل ادبیات در سال ۱۹۵۳ را به خاطر نوشتههایش بدست آورد. مجله تایم در سال ۱۹۴۹، وینستون چرچیل را به عنوان «مرد نیمهٔ اول قرن بیستم» انتخاب کرد. چرچیل سال ۱۹۴۰ نیز به عنوان مرد سال تایم انتخاب شده بود.
سال های اولیه زندگی و خدمت در ارتش
نام خاندان چرچيل با تحولات تاريخ معاصر ايران پيوند ناگسستني دارد به دليل نقش عضو نامدار آن، سِر وينستون چرچيل، در دو حادثه مهم و سرنوشت ساز- کودتاي 3 اسفند 1299 و صعود سلطنت پهلوي، کودتاي 28 مرداد 1332 و اعاده سلطنت پهلوي. در حادثه نخست، وينستون چرچيل 47 ساله وزير جنگ بريتانيا بود و همو بود که دستور اجراي کودتا را به ژنرال آيرونسايد، فرمانده قشون انگليس در شمال ايران، صادر کرد. در حادثه دوم چرچيل 79 ساله نخست وزير قدرتمند بريتانيا بود و عامل اصلي در کودتاي فضل الله زاهدي و بازگشت محمد رضا پهلوي به ايران.
چرچیل ابتدا به مدرسه «هارو» و پس از آن به «آکادمی نظامی سلطنتی سندهرست» ملحق شد.
چرچیل یكی از هشت داوطلبی بود كه از میان 150 داوطلب برای ورود به دانشكده افسری پذیرفته و بلافاصله به عنوان ستوان دوم در گارد حفاظتی ملكه مشغول به كار شد و از همانجا تا سمت فرماندهی پیش رفت.در سال ۱۸۹۳ به ارتش بریتانیا پیوست و در ۱۸۹۸ به عنوان افسر ارتش در جنگی در سودان شرکت کرد. در سال ۱۸۹۹ ارتش را به قصد انجام فعالیت های سیاسی ترک کرد ولی قبل از آن به عنوان روزنامه نگار به آفریقای جنوبی که در آن «جنگ دوم بوئر» در جریان بود رفت ولی در آنجا توسط بوئرها به دعنوان اسیر جنگی دستگیر و زندانی شد ولی چرچیل توانست از آنجا فرار کند.
پارلمان و نخست وزیری
در سال۱۹۳۹ وزیر نیروی دریایی شد و در دهم مه۱۹۴۰ به عنوان نخست وزیر بریتانیا جانشین «چمبرلن» شد كه سیاست مماشات با هیتلر را داشت. وینستون چرچیل در سن ۶۵ سالگی در جای او به عنوان نخست وزیر و وزیر دفاع قرار گرفت.
وقتی برای بار اول، نخست وزیر شد (ماه مه۱۹۴۰) پیامی برای ملت بریتانیا فرستاد و به آنان گفت: «ما امروز مجبوریم تنها در برابر فاشیسم مقاومت كنیم و من هیچ هدیهای جز اشك و خون ندارم كه به شما تقدیم كنم. میدانم روزهای مشقتباری را میگذرانیم ولی بدانید و قاطعانه بدانید پیروزی با ملل آزاد جهان و دموكراسی است.»
در زمان جنگ جهانی دوم همزمان با پادشاهی جرج پنجم، رهبری بریتانیادر دست وینستون چرچیل بود. چرچیل در طول جنگ به برقراری روابط قوی با رئیس جمهور آمریکا، فرانکلین روزولت پرداخت.
وقتی سكان هدایت بریتانیا در جنگ دوم جهانی را بر عهده داشت برای اولین بار اصطلاح “پرده آهنین”را به كار برد: «از استتین در بالتیك تا تریست در ساحل آدریاتیك یك دیوار آهنی در سراسر قاره [اروپا] كشیده شده است. در پشت این دیوار، پایتختهای كشورهای باستانی اروپای مركزی و شرقی قرار دارند. ورشو، برلن، پراگ، وین، بوداپست، بلگراد، بخارست و صوفیه؛ همه این شهرهای مشهور و ساكنین این مناطق اكنون در محدودهای واقع شدهاند كه من آن را گستره شوروی میخوانم.»
او حتی دستور ساخت نخستین تانكهای تجربی را با استفاده از استعداد ذاتی خود صادر كرد كه این تانكها مورد استفاده ارتش بریتانیا قرار گرفت. لندن وقتی دریافت هیتلر، اتریش را ضمیمه قلمرو خود كرده؛چك اسلواكی را نیز زیر فرمان خود درآورده و با حمله به لهستان به زودی بزرگترین قدرت نظامی،اقتصادی و صنعتی جهان خواهد شد كه رقیب خطرناكی برای امپراتوری بریتانیا خواهد بود با تحلیل سیاسی چرچیل موافقت كرد و چمبرلن را كنار زد و چرچیل جایگزین او شد. پیشبینی چرچیل در مورد جنگ سرد هم درست بود و اندكی پس از پایان جنگ متحدان پیشین (ترومن و استالین) به دشمنانی سخت بدل شدند؛ سخنان چرچیل در ۵ مارس ۱۹۴۶، در واقع درخواستی بود از آمریكا كه متوجه این واقعیت باشد كه استالین در حال برپا كردن رژیمهای خودكامه كمونیستی در تمام كشورهایی است كه تحت كنترل نظامیشوروی قرار داشتند.آمریكا كه در آن زمان به صورت بزرگترین ابرقدرت جهان درآمده بود مدتها از پذیرفتن این نتیجهگیری سر باز میزد؛ ولی یكسال بعد ترومن تصمیم گرفت كه سیاست محدود كردن قدرت شوروی را دنبال كند.درسال ۱۹۴۸ با اشغال چكسلواكی توسط نیروهای شوروی و محاصره برلین تردیدی كه آمریكا در این باره داشت از بین رفت.
چرچیل دوباره در سال ۱۹۵۱ به عنوان نخست وزیر انتخاب شد و در سال ۱۹۵۵ برکنار شد. با این حال تا اواخر عمر به عنوان عضو پارلمان بریتانیا باقی ماند.
در زمان او بود كه ایدن وزیر امورخارجه بریتانیا در تبانی با آمریكا و شاه،دولت دكتر مصدق را سرنگون كردند. اصولاً مبارزه برای ملی شدن صنعت نفت موجب شد محافظه كاران در بریتانیا به قدرت برسند.
چرچیل در دنیای سیاست بریتانیا نقش بزرگی به عهده داشت چرا که نقش و دخالت سلطنت را در سیاست بریتانیا به تدریج تقلیل داد و تأثیرات این عملکرد از دوران ملکه ویکتوریا تا ملکه الیزابت دوم به چشم میخورد.
چرچیل اشرافزادهای بود كه بر خلاف دیگران با ورود به ارتش سودای ارتقای موقعیت اجتماعی در سر نداشت و بودند احزابی كه امیال سیاستورزی آنان را ارضا كنند و ارتش قدرتی نیست كه بر این نظم سیاسی بشورد؛ چرچیل مظهر یك سیاستمدار نظامیبود كه بریتانیاییها در برههای صحیح از دانش نظامی در كنار منش سیاسیاش بهره بردند.
مرگ
مردم بریتانیا در رای گیری نوامبر ۲۰۰۲ بیبیسی، سر وینستون چرچیل را به عنوان «بزرگترین بریتانیایی تمام تاریخ» انتخاب کردند.
مارک تواین گفته است چرچیل "مردترین مردها" بود. وینستون چرچیل در کودکی تنبل ترین شاگرد مدرسه بود؛ «اودیس لکسی»، یعنی کندی یادگیری، داشت. در جوانی بهترین خبرنگار دیلی تلگراف بود؛ از 5 جنگ در سه قاره گزارش تهیه کرد. در میانسالی منفورترین عضو پارلمان بریتانیا بود؛ به خاطر پیش بینی طولانی شدن جنگ جهانی اول و نیز ارائه طرح تانک جنگ طلب شناخته شد و در پیری محبوب ترین نخست وزیر تاریخ انگلیس شد؛ تنها رهبر اروپا که در برابر هیتلر ایستاد. در کتاب های درسی انگلیس به عنوان سخت کوش ترین فرد معرفی می شود؛ معروف است که تا سی سالگی نمی توانست حرف اس را تلفظ کند اما آن قدر تمرین کرد تا توانست. کمیته نوبل او را ماهرترین سخنران قرن بیست می دانست به خاطر همین سخنرانی ها و شش جلد خاطراتش در سال ۱۹۵۳ جایزه نوبل ادبیات گرفت.
آثار مكتوب او عبارتند از: سرگذشت نيروي پياده ملكند، جنگ رودخانه، سورولا، لرد راندولف چرچيل، مسافرت آفريقايي من، بحران جهان، مارلبرو، تاريخ مردم انگليسي زبان، زندگي جواني من، افكار و ماجراها، معاصران بزرگ، جنگ جهاني دوم، طوفان نزديك مي شود، بهترين لحظات آنها، حلقه بسته مي شود، پيروزي و تراژدي، بحراني جهاني، تاريخ جنگ جهاني دوم و اتحاد بزرگ و محور سرنوشت.
مجله تایم در سال ۱۹۴۹، «وینستون چرچیل» را به عنوان «مرد نیمه اول قرن بیستم» معرفي کرد. چرچیل در سال ۱۹۴۰ نیز «مرد سال تایم» شده بود. وي در دوران خدمت سیاسی و فعالیتش به عنوان نویسنده، افتخارات زیادی کسب کرده است.
چرچیل در ۹ آوریل ۱۹۶۳ با درخواست ریاست جمهور آمریکا، «جان اف. کندی» و با تصویب کنگره آمریکا، «اولین شهروند افتخاری ایالات متحده آمریکا» نام گرفت، ولی به دلیل ناتوانی جسمی، در مراسم کاخ سفید حاضر نشد و پسر و نوه اش، این نشان افتخار را به جاي او
طبق يك آمار جالب او در زمان زمامداري به طور متوسط ساليانه يك ميليون كلمه در مقالات، نوشتهها و صحبتهاي خود به كار مي برد كه هر یك از اين كلمات به نحوي در تعيين سرنوشت جهان مؤثر واقع شد.
"عده ای این عکس را نماد عزم راسخ بریتانیا برای رویارویی با آلمان نازی میدانند."
کپی یا استفاده از مطالب این مقاله بدون ذکر منابع اصلی آن و نقل از راسخون ممنوع است.
تمامی منابع در پایان قسمت پنجم (پایانی) سری مقالات "چاق،سیگاری، چرچیل (5)" آمده است.
خ
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}